luni, 30 ianuarie 2012

Pe culmile disperării (I)

 "A fi plin de tine însuți, nu în sens de orgoliu, ci de bogăție, a fi chinuit de o infinitate internă și de o tensiune extremă înseamnă a trăi cu atâta intensitate, încât simți cum mori din cauza vieții."

 "Vă plângeți că oamenii sunt răi, răzbunători, nerecunoscători sau ipocriți? Vă propun eu metoda agoniei prin care veți scăpa temporar de toate aceste defecte. Aplicați-o fiecărei generații și efectele vor fi imediat vizibile. Prin bici, prin foc sau injecții, aduceți pe fiecare om în agonie, la experiență clipelor din urmă, pentru că într-un groaznic chin să încerce marea purificare din viziunea morții. Dați-i înapoi drumul și lăsați-l să fugă de groază până când, epuizat, va cădea jos. Și vă garantez că efectul este incomparabil mai valabil decât toate cele obținute prin căile normale."

 "Aș vrea să înnebunesc într-un singur caz. Când aș ști că aș ajunge un nebun vesel, vioi și permanent bine dispus, care nu-și pune nici o problemă și n-are nici o obsesie, dar care râde fără sens de dimineață până seara."

 "A intra în moarte nu înseamnă, cum crede mentalitatea curentă și în genere creștinismul, a-ți da ultima suflare și a păși într-o regiune de altă structură și pozitivitate decât a vieții, ci a descoperi în progresiunea vieții un drum înspre moarte."

 "Filozofia este o artă de a-ți masca sentimentele și chinurile lăuntrice pentru a înșela lumea asupra rădăcinilor adevărate ale filosofării."

 "Ochii omului văd în exterior ceea ce îl frământă în interior."

 "În melancolie îi cresc omului aripi nu pentru a se bucura de lume, ci pentru a fi singur."

 "Am cel mai mare dispreț pentru acei care râd de sinuciderile din iubire, deoarece aceștia nu înțeleg că o iubire ce nu se poate realiza este pentru cel ce iubește o anulare a ființei lui, o pierdere totală de sens, o imposibilitate de ființare. Când iubești cu întreg conținutul ființei tale, cu totalitatea existenței tale subiective, o nesatisfacere a acestei iubiri nu poate aduce decât prăbușirea întregii tale ființe."

 "Aș renunța oricând la toate problemele din lumea această, care nu duc la nimic, pentru o naivitate dulce și inconștientă." 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu