luni, 11 noiembrie 2013

InfoAutor: Feodor Dostoievski

Feodor Mihailovici Dostoievski se naste pe 11 Noiembrie 1821 la San Petersburg, într-o familie din clasa de mijloc din Moscova. Tatăl său, medic, a fost un tiran față de familia lui, iar mama lui era o femeie pioasa care a murit înainte de Dostoievski a fi implinit șaisprezece ani. În parte pentru a scăpa de atmosfera apăsătoare din casa tatălui său, băiatul a dobândit o dragoste de lectură, în special  a lucrărilor lui Nikolai Gogol, ETA Hoffmann, și Honore de Balzac. La insistențele tatălui său, Dostoievski este instruit ca inginer la Sankt-Petersburg. În timp ce tanarul era la școală, tatăl său a fost ucis de proprii lui iobagi la mica proprietate de la țară a familiei. Dostoievski rareori a menționat uciderea tatălui său, dar temele oedipiene sunt recurente în opera sa, iar Sigmund Freud a sugerat că epilepsia romancierului a fost o manifestare a vinovăției asupra dorinței sale reprimate pentru moartea tatălui său.
Dostoievski a absolvit scoala de inginerie, dar a ales o carieră literară. Prima sa lucrare, o traducere a romanului lui Balzac, Eugenie Grandet, a apărut într-o revistă St Petersburg în 1844. Doi ani mai târziu, el a publicat primul său roman, Bednye lyudi (1846; Oameni sarmani), o poveste naturalista, cu un mesaj social clar, precum și o descriere delicata a aspectelor tragice ale vieții așa cum se manifestă în existența de zi cu zi. La douăzeci și patru de ani, autor a devenit o celebritate peste noapte atunci când Vissarion Belinsky, criticul cel mai influent al zilei, l-a lăudat pe Dostoievski pentru conștiința socială și l-au declarat succesorul literar de Gogol. Dostoievski s-a alăturat cercului literar Belinski, dar mai târziu a rupt legatura cu el atunci când criticul reacționat cu răceală la lucrările sale ulterioare. Belinski judeca romanul Dvoynik (1846; Dublu), și scurte povestiri Gospodin Prokharchin (1846, domnul Prokharchin) și Khozyayka (1847; Landlady) ca lipsite de un mesaj social.

În 1848 Dostoievski se alătura unui grup de tineri intelectuali, condus de Mihail Petrashevsky, care s-a reunit pentru a discuta chestiuni literare și politice. În climatul politic reacționar in Rusia mijlocului secolului al XIX-lea, astfel de grupuri au fost ilegale, iar în anul 1849, membrii ai așa-numitul Cerc Petrashevsky au fost arestați și acuzați de subversiune. Dostoievski și mai multi asociații ai săi au fost închiși și condamnați la moarte. Cand erau pe punctul de a confrunta plutonul de execuție, un mesager imperial a venit cu anunțul că țarul ar fi comutat pedeapsa cu moartea la muncă silnică în Siberia. Această scenă avea să-l bântuie pe romancier tot restul vieții sale. Dostoievski a descris viața sa ca prizonier în "Zapiski iz myortvogo doma" (1862, Casa Morților), un roman ce prezinta atât o imagine în mintea unui criminal și cat si o înțelegere a claselor inferioare din Rusia. În timpul închisorii, scriitorul a suferit o transformare spirituală și filozofică profunda. Studiul său intens al Noului Testament, singura carte permisa prizonierilor, a contribuit la respingerea opiniile sale anterioare liberale politice și l-au dus la convingerea că mântuirea este posibilă numai prin suferință și credință, o credință care i-a transformat mai târziu munca.

Dostoievski a fost eliberat din lagăr în 1854 , cu toate acestea , el a fost obligat pentru a servi ca soldat într- o garnizoană siberian pentru o perioada suplimentara de cinci ani. Cand lui Dostoievski i-a fost în sfârșit permis să se întoarcă la Sankt Petersburg în 1859, el a reluat cu nerăbdare cariera sa literara , fondand două periodice și scriind articole și ficțiune scurte . Prin articole și-a exprimat convingerea noua - cea intr-o ordine socială și politică bazată pe valorile spirituale ale poporului rus . Acești ani au fost marcați de nenorociri atat cu caracter personal cat și profesional , inclusiv închiderea forțată a jurnalelor sale de către autoritățile , moartea soției sale și a fratelui său , și o dependență devastatoare de jocurile de noroc . Acesta a fost perioada in care Dostoievski a scris Zapiski iz podpolya ( 1864 ; Amintiri din subterana) și Crimă și pedeapsă . În Amintiri din subterana, Dostoievski satirizeaza vederile sociale și politice contemporane , prin prezentarea unui narator a cărui note arată că convingerile sale pretins progresive duc doar la sterilitate și inacțiune . Portretizarea lui Dostoievski a acestui om din subterana amar și frustrat este salutat ca introducerea unui nou tip important de figură literară. Crimă și pedeapsă i-a adus succes, dar compensații financiare insuficiente. Privit de critici ca una dintre capodoperele sale, Crimă și pedeapsă este romanul în care Dostoievski dezvoltă pentru prima oara tema de răscumpărarea prin suferință. 

În 1867 , Dostoievski fuge în Europa cu a doua sa soție pentru a scăpa de creditori . Deși a fost o perioada dificila din cauza dificultăților financiare și de personal , anii lui Dostoievski în străinătate au fost fructuoase , pentru ca a finalizat un roman important și a început un altul . Idiot ( 1869 ;Idiotul ), a fost influențat de pictura lui Hans Holbein, Hristos Luate de pe Cruce, și de opoziția lui Dostoievski la fluxul ateu tot mai mare. Conservatorismul lui Dostoievski profund, care a marcat gândirea lui politică în urma experienței sale siberiane, și în special reacția lui împotriva socialismului revoluționar, a furnizat un impuls pentru marele sau roman politic "Besy" ( 1871-1872 ;Demonii ) . Bazat pe un eveniment adevărat , în care un tânăr revoluționar a fost ucis de către camarazii săi , acest roman a provocat o furtună de controverse pentru reprezentarile sale dure fata de radicalii nemilosi. 

Dostoievski se întoarce în Rusia în 1871 și astfel începe ultima sa decadă de activitate literară prodigioasă . În simpatie cu partid politic conservator , a acceptat rolul de redactor al unui săptămânal reacționar , Grazhdanin (Cetatenii ) . În lucrarea sa "Dnevnik pisatelya" (1873-1877 , Jurnalul unui scriitor ) , inițial o coloană în Citizen , dar mai târziu, un periodic independent , Dostoievski a publicat o serie de lucrări în proză , inclusiv unele dintre povestirile sale scurte deosebite . Ultima lucrare Dostoievski a fost "Bratya Karamazovy" (1880 ; Frații Karamazov ) , o tragedie de familie de proportii epice , care este privit ca unul dintre marile romane ale literaturii universale . 

Dostoievski si-a imaginat acest roman ca fiind primul dintr-o serie de lucrări care prezintă viața unui mare păcătos, dar la începutul anului 1881, la câteva luni de la terminarea Frații Karamazov, scriitorul moare in casa sa din Sankt-Petersburg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu