luni, 11 aprilie 2011

Intoarcerea din rai

"Noi apreciem un om atata timp cat nu e intelectual, nu e cultivat, cum se spune; atunci ii cerem sa mai fie si altceva, sa faca si altceva. Un taran, un om, il vede si il accepta toata lumea; il iubeste il pretuieste oricine;  "ce om!" spun toti. Acelasi lucru cu un negustor, cu un militar, cu oricare altul, afara de intelectual. S-a invatat atat de mult lumea ca intelectualii sa nu fie nimic in afara de cele ce scriu, si vorbesc, si fac- incat nu te poate crede ca esti si tu totusi un om, cu o viata libera si frumoasa, a ta si ca e destul; iti cer sa faci, sa le dovedesti ca esti un intelectual; dovada care poate fi facuta prin scris, prin vorba, prin fapta..."

"Trupurile prea mult tinute impreuna incep a putrezi, sufletele ce se oglindesc unul intr-altul, numai ele, singure, incep sa miroasa a balta, a apa statuta, calda, neprimenita."

"Adevarata revolutie se face de sus in jos; niciodata de jos in sus. Adevarata revolutie franceza a facut-o elita, metafizicienii si moralistii, mult inainte de 1789. Tot de sus in jos. Cand pornesti de jos in sus, nu mai e revolutie, ci asasinat, jecmaneala, teroare stupida."

"...iubirea este un instrument de cunoastere, iar casatoria un instrument de purificare. Sau, mai precis, iubirea depinde si de obiectul iubit, adica are toate riscurile unei cunoasteri; pe cand casatoria este un exercitiu care depinde numai de tine, de capacitatea ta maxima de purificare."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu