joi, 3 noiembrie 2011

Imposibila intoarcere


"Dostoievski nu intelegea necesitatea progresului social. Dar el a descoperit, ignorand pentru moment istoria, ca scena este ocupata de demoni, care, insusindu-si ideile necesitatii istorice, danseaza calcand peste vieti omenesti."

"Cartile, in mod fizic, se distrug. Bibliotecile pot fi luate de valtori. Dar in acele clipe, in constiinta oamenilor, opera de arta isi arata consecintele fara gres: ea a cultivat in oameni curajul, spiritul de sacrificiu, solidaritatea, abnegatia, bravura, eroismul si infruntarea barbateasca a mortii."

"Omul e un animal cu constiinta bolnava, dominat de un sentiment tragic al existentei."

"Maturitatea artistica nu coincide obligatoriu cu maturitatea biologica si uneori nici chiar cu a spiritului. Este arta o categorie a spiritului, ca fenomen obiectiv, subiectiv insa forta creatoare a artistului n-are varsta si se manifestă printr-o independenta turburatoare atat fata de stadiul biologic al vietii creatorului, cat si fata de stadiul spiritualitatii lui."

"Peste capetele noastre aluneca pe cerurile sticloase de iarna o catedrala de lumina"

"Valoarea omului nu sta in cumularea de bunuri, care era singura care conta pentru cei mai multi, ci in minte, adica in spirit, valoare care ii deosebea cu adevarat de boii pe care ii injugau."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu