duminică, 21 aprilie 2013

InfoAutor: Charlotte Bronte


Charlotte Brontë s-a născut în 1816, fiind a treia fiica a lui Rev Patrick Brontë și a soției sale Maria. Fratele ei Patrick Branwell s-a născut în 1817, iar surorile ei Emily și Anne în 1818 și 1820. În 1820, familia Bronte s-a mutat la Haworth, doamna Bronte murind anul următor.

În 1824 patru dintre ficele Brontë au fost inscrise la Scoala de Maici  de la Cowan Bridge. În anul următor, Maria și Elisabeta, cele mai mari dintre surori, s-au îmbolnăvit și au murit. Celelalte doua surori, Charlotte si Emily paraseasc scoala si se intorc acasa.

In 1826 Dl. Brontë a adus acasă o cutie de soldați din lemn pentru Branwell să se joace cu surorile lui, Charlotte, Emily și Ann, un joc cu soldații. Pentru a face totul mai interesant pentru copii lui, acesta a început să scrie în detaliu despre o lume imaginară pe care au numit Angria.

In 1831 Charlotte a devenit eleva la scoala de la Roe Head, dar a părăsit școala în anul următor pentru a preda surorilor ei acasa. Ea revine la Scoala din Roe Head în 1835, de aceasta data ca guvernantă. Pentru un timp, sora ei Emily a urmat aceeași școală  dar i s-a facut dor de casa și s-a întors la Haworth. Ann a urmat aceiasi scoala intre 1836 si 1837.

În 1838, Charlotte a părăsit școala Roe Head. Iar in 1839 acceptata un post de guvernantă în familie Sidgewick, dar a plecat după trei luni și s-a întors la Haworth. În 1841 a devenit guvernantă în familia  White, dar a lăsat, încă o dată, postul după nouă luni.

La întoarcerea în Haworth cele trei surori, conduse de Charlotte, au decis să deschidă propria lor școală. In 1842 Charlotte si Emily s-au dus la Bruxelles pentru a finaliza studiile. După o călătorie acasă la Haworth, Charlotte a revenit singura la Bruxelles, unde a rămas până în 1844.

La întoarcerea acasă, surorile s-au angajat la proiectul lor pentru înființarea unei școli, care s-a dovedit a fi un eșec. În anul următor, Charlotte a descoperit poeziile lui Emily, și a decis să publice o selecție de poeme scrise de toate cele trei surori. Anul 1846, a adus publicarea poemele lor, scrise sub pseudonimele Currer, Ellis si Acton Bell. Charlotte a finalizat, de asemenea, "Profesorul", care a fost respins pentru publicare. În anul următor, cu toate acestea, "Jane Eyre" de Charlotte , "La rascruce de vaturi" de Emily și "Agnes Grey" de Ann, au fost toate publicate, însă sub pseudonimele Bell.

In 1848 Charlotte și Ann si-au vizitat editorii lor din Londra, și au dezvăluit adevărata identitate a autoarelor "Bell". În același an Branwell Bronte, devenit intre timp un alcoolic și un dependent de medicamente, a murit, urmat la scurt timp de Emily. Ann a murit în anul următor.

In 1849 Charlotte, în vizită la Londra, a început frecventeze cercurile literare englezesti, facand cunoștință, de exemplu, cu Thackeray. În 1850 Charlotte publica diverse lucrari ale surorii ei, Emily. 

Reverentul AB Nicholls, preot in Haworth din 1845, o cere în căsătorie pe Charlotte în 1852. Dl Brontë se opune violent, și prin urmare Charlotte il refuza. Nicholls a plecat din Haworth în anul următor, aceeași an în care a fost publicat si romanul "Villette" lui Charlottei. În 1854, cu toate acestea, opoziția domnului Brontë la căsătoria propusa a slăbit, iar Charlotte și Nicholls s-au logodit. Nicholls s-a întors ca preot la Haworth. 

În 1854 Charlotte, așteaptand un copil, s-a imbolnavit de pneumonie. A fost o boală care ar fi putut fi vindecata, dar se pare ca ea a considerat boala ca fiind o oportunitate de a-si pune capăt vieții, și după o perioada lungă și dureroasă, a murit, probabil de deshidratare.

In 1857 apare postum romanul  "Profesorul", care a fost scris în 1845-1846.

Sursa: http://www.victorianweb.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu