duminică, 28 aprilie 2013

InfoAutor: Harper Lee

Nelle Harper Lee s-a nascut pe 28 Aprilie 1926 in Monroeville, Alabama. Este cunoscuta pentru romanul castigator al premiului Pullize in 1960, Sa ucizi o pasare cantatoare, totodata si singurul ei roman. Este cea mai tanara dintre cei patru copii ai familiei. Tatal era avocat, membru al legislaturii din Alabama si detinatorul unui ziar local iar mama a suferit, in cea mai mare a vieii ei,  de o boala mentala.
A avut ca cel mai bun prieten in copilarie un alt scriitor in devenire, Truman Capote (cunoscut mai apoi ca Truman Persons).

La liceu, Lee dezvolta un interest pentru literatura engleza. Iar dupa ce termina in 1944, merge la scoala de fete "Huntington College" din Montgomerey. Acolo devine membra a societatii literare de onoare si a clubului Glee.
Se transfera la Universitatea Alabama, unde, desi era cunoscuta ca fiind o solitara si o individualista, contribuie cu scrieri la ziarul universitatii si la revista umoristica, Rammer Jammer, unde devine si editor.

In primul an de studiu este acceptata si la scoala de avocatura, si paraseste revista Rammer Jammer datorita programului de studiu incarcat. Dupa primul an de studiu in drept, Lee marturiseste familiei ca nu avocatura este vocatia ei, ci literatura. Merge la Universitatea din Oxford ca student, iar dupa un semestru de la intoarcere paraseste facultatea de drept si se muta la New York pentru a-si urma visul de a deveni scriitor.

In 1949, la 23 de ani, ajunge la New York unde il reintalneste pe prietenul din copilarie Truman Capote, devenit intretimp un scriitor celebru. Se imprieteneste cu compozitorul Michael Martin Brown, care ii face lui Lee in 1956 un impresionant cadou de Craciun, oferindu-se s-o sustina financiar pe o perioada de un an, pentru ca aceasta sa aiba timp sa se dedice scrisului. Astfel reuseste sa scrie singurul ei roman, numit la inceput Go Set a Watchman, apoi Atticus ca titlul final sa fie To Kill a Mockingbird. 

In iulie 1960 romanul este publicat si castiga premiul Pulitzer in anul urmator.
In mijlocul anilor '60 se zvonea ca lucreaza la un nou roman, dar acesta nu a fost niciodata publicat. Continua colaborarea cu Capote iar in perioada 1970-1980 primeste un post in Consiliul National de Arta. 

Isi dedica o parte din timp unui roman despre un criminal in serie din Alabama, cu titlul preliminar de "The reverend, dar romanul nu vede lumina tiparului.

Lee continua sa traiasca o viata linistita in New York si Monroeville dar evita orice are legatura cu inca popularul ei roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu